Kép

SZATÉN? RENFORCÉ? PERKÁL? MI AZ EGYÁLTALÁN?

Csomók, láncok, vetületek, szálak.. a szövetek terminológiája sokszor bonyolultnak tűnhet. Ha valaha töprengtél azon, hogy vajon ezek mik, akkor nem vagy egyedül. Engedd meg, hogy megosszunk veled néhány okosságot a témában, hogy minél jobban képbe kerülj szövet ügyileg.

 

AZ ALAPOK

Amiután a gyapotot leszüretelik fonal készül belőle, amelyet számos különböző pamutanyag előállítására használnak fel. A paplan huzatok szőtt anyagból készülnek (nalunk pamutbol). Egy szövési mintán belül két különböző fonal vagy cérna szál kerül összefűzésre. A függőleges szálon, ún. láncon a vízszintes szálat ún. vetüléket szövik keresztül, és ennek a két szálnak a keresztmetszete határozza meg a szövési módot és az anyag minőségét.

Kép

 

Kép

RENFORCÉ & PERKÁL

A vízszintes szál egyszer a függőleges szál felett, majd alatt fut. Ez a legegyszerűbb szövési mód és általában pamut perkál és pamut renforcé anyagokhoz használják. A renforcé szó franciául megerősítést jelent, ennek megfelelően a pamut renforcé egy megerősített pamut anyagot jelöl. A különbség a pamut perkál és pamut renforcé szövések között a felhasznált szálak számában jelentkezik. A pamut perkál több és finomabb szálat tartalmaz, így puhább és kényelmesebb. A perkál egy rendkívül légáteresztő és kellemes szövet, mely rendkívül kellemes érzetet kelt a bőrön, bármilyen is legyen az idő.

Kép
Kép

SZATÉN

A szatén megnevezés nem a felhasznált anyagra vonatkozik, hanem egy szövési technikát jelöl. A perkál és renforcé technikáktól eltérően a vízszintes szál egyszer a függőleges fölött, négyszer pedig alatta fut, így teremtve meg a szatén fényes és puha jellemzőit. A pamut szatén 100%-ban természetes pamutból készül, így olyan különösen jó a légáteresztő és nedvesség-felíszívó képessége is. A szatén szövet ellenáll a gyűrődésnek és rendkívül lágy az esése, ezért leggyakrabban használatos a prémium ágyneműk gyártásakor. 

Kép

 

Kép

FLANEL

A pamut flanel egy egyszerű szövésű anyag. A különbséget az utolsó simítás adja. A pamut anyag felületét egy kefével megmunkálják, így puha és meleg lesz, tökéletes a hűvösebb időre.

Kép

JACQUARD

A Jacquard egy olyan szövési eljárás, ami lehetővé teszik komplex minták bedolgozását egy anyagba. A szövés variálásával csodálatos világos és sötét kontraszt hozható létre az anyag mintázatában. Az árnyalatok játéka különösen jól látható ha fényben mozgatjuk az anyagot.

 

roomfive